Balance Food Amarantová mouka 500 g
Balance Food Amarantová mouka 500 g
66,42

Balance Food Amarantová mouka 500 g

Mouka vyrobená ze semen amarantu s velmi dobrým obsahem živin může být skvělou alternativou pšeničné mouky v bezlepkové dietě. Vzhledem ke své charakteristické chuti se vyplatí míchat s dalšími mouky v poměru 10 až 30%, když se připravují různé těsta. Může se používat v různých zákuscích, slaných a sladkých kynutých cestách, jakož i na zahušťování.
66,42
Bonusový bod: 1,33 Kč
Podrobnosti
Byl to jeden z důležitých potravin starověké aztécké a incké kultury. Jeho popularita ve Střední a Jižní Americe není dodnes narušena, přičemž se pěstuje několik odrůd a konzumují potraviny vyrobené z drobných semen.


Amarant se běžně označuje jako pseudoobilnina, protože její obsah a použitelnost jsou velmi podobné obsahu a použití obilovin, ale botanicky je to dvouděložná rostlina patřící do čeledi laskavcovité. Jeho název pochází z řeckého slova amarantos, což znamená "nevadnoucí květina".


V polovině 70. let se to stalo známým po celém světě díky práci amerického vědce Johna Robsona. Všiml si a začal zkoumat vynikající obsahové parametry semene a navrhl také jeho americkou lokalizaci. V té době vědci z Rodale Institute ve Spojených státech posbírali a vyšlechtili mnoho odrůd a vyvinuli způsoby jejich použití v potravinářském průmyslu. V následujících deseti letech se amarant dostal do mnoha koutů světa včetně naší země. U nás se začaly zabývat jeho naturalizací kolem roku 1985.


Z důvodu vysokého obsahu bílkovin a železa se doporučuje pro vegetariánskou a veganskou stravu, mohou ji konzumovat i lidé citliví na lepek.


Nevýhodou je, že obsahuje několik antinutritivních látek, které snižují stravitelnost bílkovin, ale ty lze tepelným zpracováním téměř úplně redukovat.


Návod k použití amarantové mouky

Jeho žlutá odrůda, podobně jako kukuřice, je vhodná na odprýskávání a extruzi. Výsledný produkt je vynikající volbou k ranní müsli nebo do krémových polévek. Mouku lze použít v těstovinách namísto pšeničné mouky v poměru 10 až 30%. Jeho použití nad toto procento se nedoporučuje vzhledem k jeho charakteristické chuti. Vařené, kořeněné je vhodné jako obloha, plnka a na obalování. Slouží také jako surovina do mnoha sladkostí.


Balance Food Amarantová mouka 500 g cena: [PRICE]Čistá hmotnost: 500 g

Složení: amarantová mouka

Krajina původu: EU

Průměrná nutriční hodnota ve 100 g produktu:

- Energie: 1145 kJ / 269,5 kcal
    - Tuk: 16 g
               - z toho nasycené mastné kyseliny: 1,5 g
    - Sacharidy: 2 g
               - z toho cukr: 0,2 g
- Bílkoviny: 25,8 g
- Vlákniny: 38 g
- Sůl: 0 g

Informace o výživové hodnotě jsou informativní!
Csomagajánlatok
Podobné produkty