Kakaový prášek se získává zpracováním kakaových bobů, které jsou fermentovanými a sušenými semeny ovoce tropického kakaového keře. Fermentované a potom sušené kakaové boby se praží, pak se očistí od skořápek a jiných přebytečných částí a nakonec se semelou pomocí válců. Poté se získá těstovitá pasta z kakaových bobů, z níž se vyrábějí dva produkty: kakaové máslo a kakaový prášek. Takto získaný surový, přírodní kakaový prášek má pH přibližně 5 až 6, mírně natrpklou, citrusovou, ovocnou chuť a obsah kakaového másla 10 až 12%. V 19. století vyvinul nizozemský Coenraad Johanner van Houten nový proces výroby kakaového prášku, při kterém se kakaové boby podrobují alkalickému ošetření. Vlivem procesu se sníží pH produktu na neutrální rozsah, barva kakaového prášku ztmavne a chuť je mnohem příjemnější, plnější, typická pro čokoládu a kakao.
Návod k použití
Klidně ho můžeme použít do těstovin zákusků, na krémy a náplně, glazury a polevy. Je také vynikající pro výrobu teplých a studených kakaových nápojů. Ti, kteří chtějí experimentovat, si to mohou vyzkoušet také v specialitách pikantní kuchyně, jako je například autentický recept na chili con carne.
Návod k použití 0cm 0cm 11.25pt; text-align: justify; line-height: Klidně ho můžeme použít do těstovin zákusků, na krémy a náplně, glazury a polevy. Je také vynikající pro výrobu teplých a studených kakaových nápojů. Ti, kteří chtějí experimentovat, si to mohou vyzkoušet také v specialitách pikantní kuchyně, jako je například autentický recept na chili con carne.
Čistá hmotnost: 100 g
Složení: kakaový prášek s obsahem 20 - 22% kakaového másla
Krajina původu: Francie
Průměrná nutriční hodnota ve 100 g produktu:
- Energie: 1542 kJ / 369 kcal
- Tuk: 20,1 g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 12,1 g
- Sacharidy: 11,4 g
- z toho cukr: 0,6 g
- Bílkoviny: 19,3 g
- Vlákniny: 3,8 g
- Sůl: 0,9 g
Informace o výživové hodnotě jsou informativní!